|
|
|
Hozzávalók a polentához: 20 dkg kukoricadara, 1 csipetnyi só, 2 evőkanál olívaolaj, kevés darált feketebors. A csirkéhez: 2 db egész bőrös csirkemell, 1 doboz koktélparadicsom, 2 szál rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, só, darált feketebors, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt.
Elkészítése:
Vágjuk négyfelé a csirkemelleket, hagyjuk rajta bőrüket... |
|
|
|
|
|
|
|
...5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl aljban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz...ízé ház...ízé doboz :-) ) paradicsom pürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepíritjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cu... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
550 g kicsontozott csirkemell, 400 g paradicsom, 350 g karfiol, 220 g hosszú szemű fehér rizs, 120 g mélyhűtött zöldborsó, 80 g enyhe curry (az őrölt curryt megpirítjuk és olajjal keverjük, íze így sokkal aromásabb), 60 g mazsola, 30 g vaj vagy margarin, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 4,5 dl csirkealaplé, 1, 5 dl natúr joghurt, 1 mokkáska... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg áttört főtt burgonya, 1 csomag szárított élesztő, 1 csipetnyi cukor, 40 dkg búzaliszt, fél teáskanál só, 3 ek. olívaolaj. A feltéthez: 40 dkg vargányagomba, 2 szál újhagyma, 2 ek. bazsalikomos peszto, 1 doboznyi koktélparadicsom, 4 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2 szál friss oregano, darált feketebors.
Elkészítése:
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A legelemibb ír krumpliétel
Manapság az ír konyhaművészeti könyvekben a ,,champet" egyre inkább köretként emlegetik, mint egyfajta különleges krumplipürét. A hagyományos szakácskönyvekben (pl. Florence Irwin's The Cookin' Woman) azonban egyértelműen önálló egytálételként szerepel.
Hozzávalók (egytálételként 2, köretként 4 személyre):
- bő... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (6 személyre):
2 kg vegyes disznóság(csülök, köröm, bőr)
15 dkg vöröshagyma
8 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
3 dkg zellergumó
fokhagyma
feketebors (szemes)
só
A megtisztított (szükség esetén leperzselt) disznóságokat alaposan mosd meg, s annyi hideg vízben tedd fel főni, amennyi ellepi (max. 3 liter). Ha a víz felforrt, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Szent Mártonra, a római katolikus egyház kedvelt szentjére emlékezünk november 11-én. Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. A tél kezdetét jelzi, hogy eddigre már mindenhol elszámolnak a pásztorok a tavaszi- nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazd... |
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Borleves 1.
Hozzávalók 6 személyre: 1 l fehér asztali bőr, 0,5 l víz, 10 csapott evőkanál cukor, 1 citrom leve és hámozott héja, kis darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg, 2 teáskanál liszt, 6-8 tojás sárgája.
A bort a vízzel, a citrom levével, hámozott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk úgy, hogy az egész felszíne habos legyen, de forra... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg báránycomb, 1 teáskanál szárított levendulavirág, 1 csokor friss rozmaring, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál méz, só, darált feketebors.
Elkészítése:
A báránycombról vágjuk le a faggyús részeket, majd vágjuk két centis kockákra. Tegyük egy tálba, reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a mézet, a levendulavirágot ... |
|
|
|
|
|
|
|
Lazactartár
20 dkg olajban eltett füstölt lazacszelet
frissen őrölt feketebors
1 tojássárgája
mustár
8-10 szem lecsepegtetett kapribogyó
Jól lecsepegtetem a fóliás vagy konzerv lazacszeleteket, és egy deszkán késsel alaposan összevagdalom. Egy tál közepére teszem úgy, hogy egy mélyedés legyen rajta, amelybe b... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg őznyak, 3 sárgarépa, 5 dkg petrezselyem, 5 dkg zeller, babérlevél, feketebors, só, paradicsompüré, 10 dkg zöldborsó, 3 db hagyma, 1 g karibors, 10 dkg simaliszt
Elkészítése:
A kicsontozott és megmosott őznyakat apró kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, amelyhez paradicsompürét öntünk. Hozzáadjuk a húst, é... |
|
|
|
|
|
|
|
Téli vitamin- és ízkavalkád saláta
Télen vermeléssel tartósítható zöldségek - én a vöröskáposzta, karalábé, sárgarépa, póráhagyma és jégcsapretek keverékre esküszöm
2 pohár kefir vagy natúr joghurt
1-2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet csirkemellfilé, 6 evőkanál méz, 2 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál feketebors, 20 dkg főzőmargarin, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 csomag szezámmag, 1 csomag krumplis tésztapor.
Elkészítése:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, a vajat felolvasztjuk, belekeverjük a mézet, gyömbért, zúzott fokha... |
|
|
|
|
|
|
|
Olivarizottó aszalt paradicsommal és zsályával
1 közepes fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 ek olivaolaj, 40 dkg rizs, 2 dl fehérbor, 1 l zöldségleves, 12 dkg fekete olajbogyó, 12 dkg olajban eltett, lecsepegtetett aszalt paradicsom, 12 zsályalevél, 10 dkg reszelt parmezán, só, őrölt feketebors.
Finomra vágom a hagymaféléket és az olajban világossárgára párolom. Hozzáado... |
|
|
|
|
|
|
|
4 fő részére
-1 piros, 1 sárga és 1 zöld paprika
-3 evőkanál olíva olaj
-egy közepes fej vöröshagyma
-egy gerezd fokhagyma (opcionális)
-4-5db burgonya kockázva és félig megfőzve
-400g aprított paradicsom (lehet konzerv is)
-4 nagy tojás... |
|
|
|
|
|
|
|
Biztosan próbálták már párjával egymást masszírozni, és tudja, milyen megnyugtató, lazító tud lenni. Itt az ideje, hogy profi fogásokkal gazdagítsa repertoárját.
Így csinálja
A teljes masszázs egy-másfél órát vesz igénybe, és rendkívül sok fogásból áll. Mi csupán ízelítőt adunk a Marilyn Aslani által kidolgozott módszerből, melyet a Masszáz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók négy személyre:
60 dkg hízott libamáj, 4 db savanykás alma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, darált feketebors, bazsalikom.
Elkészítése:
Szeleteljük fel a libamájat úgy, hogy személyenként három kisebb szelet legyen. Daráljunk rá feketeborsot és szórjuk meg szárított bazsalikommal. Csorgassun... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
3 fej fokhagyma, egy kevés olaj, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál citromlé, őrölt feketebors, 1 csésze (2,5 dl) cukkíni, 1 csésze gomba, 1 evőkanál vaj, fél csésze víz, 1 közepes paradicsom, 25 dkg spagetti.
Elkészítése:
A fokhagymákat kenjük be olajjal, és egyenként csomagoljuk be alufóliába. Tegyük őket kisebb sütőedénybe, és sütőben süs... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg karaj, 8 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 10-10 dkg gomba, zöldborsó, 10 dkg füstölt főtt tarja, fél csomó petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, 1 tojás, 8 dkg reszelt sajt, őrölt feketebors, só.
Elkészítése:
A karajból 8 egyforma szeletet vágunk, kissé kiveregetjük, sózzuk és lisztbe forgatva forró vajban hirtelen mindkét o... |
|
|
|
|
|
|
|
Gyakori étkezés
A diéta általában unalmas, egyhangú étkezést jelent a köztudatban, holott nem kellene, hogy így legyen. Különösen vonatkozik ez az epeköves betegek étkezésére. A sok tévhit közül néhány: nem szabad rostos zöldségféléket fogyasztani, csak pépest szabad enni.
Természetesen az eperoham utáni napokban valóban így van, de csak közvetlenül utána. Ha ... |
|
|
|
|
|